Forest Stewardship Council (FSC)

FSC (Forest Stewardship Council) este o organizatie independenta, neguvernamentala si non-profit aparuta in anul 1993 pentru a promova un management forestier responsabil in padurile din intreaga lume. Organizatia opereaza la nivel international si ofera servicii prin centrul FSC International situat in Bonn, Germania, precum si prin intermediul unei retele internationale de Initiative Nationale. FSC este singurul sistem global de certificare a managementului forestier , care controleaza desemenea si lemnul necertificat continut in produsele ce poarta sigla FSC.

Prin cumpararea de produse de mobilier din lemn FSC – Karup independent certificate, se garanteaza ca lemnul utilizat in produsul respectiv provine din paduri gestionate durabil pe criterii sociale , economice si ecologice.

    De ce folosim lemn și nu alte materiale?

 • Prelucrarea oțelului – extracție, producție, transport și fabricare – presupune un consum energetic de trei ori mai mare decât în cazul lemnului.
 • Eficiența energetică a pădurilor se extinde la produsele forestiere. De exemplu, pentru realizarea unei structuri din aluminiu este nevoie de 20 de ori mai multă energie decât pentru a produce una din lemn; o structură din oțel necesită de 9 ori mai multă energie. În general, produsele din oțel, sticlă, plastic, ciment sau cărămidă necesită aproximativ de 24, 14, 6 și, respectiv, 4,5 ori mai multă energie decât lemnul pentru a realiza un produs finit.
 • Emisiile de dioxid de carbon, care contribuie la încălzirea globală, sunt de trei ori mai ridicate în cazul prelucrării oțelului decât în cel al lemnului.
 • De asemenea, emisiile poluante de dioxid de sulf, oxizi de nitrat, metan și de alte particule sau compuși organici volatili sunt mult mai ridicate în cazul oțelului decât în cel al lemnului.
 • O structură din oțel necesită de 25 de ori mai multă apă decât una din lemn, mai ales în etapa de fabricare. Acest proces are un impact mult mai negativ asupra calității apelor uzate.
 • În timp ce, la nivel global, lemnul contribuie cu 46% la industria materiilor-prime (în funcție de cantitate), acesta folosește numai 4% din energia necesară pentru producerea altor materii-prime și prelucrarea lor în produse finite.
 • Lemnul este singurul material de construcție provenit dintr-o sursă regenerabilă. Este considerat o cultură agricolă care este culeasă și replantată în cadrul unui ciclu permanent de regenerare, în timp ce resursele non-regenerabile, precum fierul, sunt exploatate continuu, fiind aproape epuizate.
 • Un studiu asupra resurselor regenerabile, realizat în anul 1976 de National Research Council, a concluzionat că producerea unei tone de oțel necesită echivalentul a 50,3 milioane de tone de combustibil BTU, față de doar 2,9 milioane de tone de combustibil BTU necesari producerii unei tone de cherestea din rășinoase.
 • În 1991, în S.U.A, o evaluare a cantităților de substanțe toxice eliberate sau transformate în procesele de fabricare a diferitor produse a dezvăluit faptul că metalele primare sunt cele mai numeroase, cu aproximativ 3500 de milioane de tone, urmate de materialele plastice cu aproximativ 90 de milioane de tone, de metalele fabricate cu aproximativ 50 de milioane de tone, lemnul generând doar 17 milioane de tone de substanțe toxice.
 • Copacii reprezintă o resursă regenerabilă. Produsele forestiere sunt reciclabile și biodegradabile.
 • Cele mai multe materiale care înlocuiesc lemnul provin din surse neregenerabile (substanțe petrochimice folosite la fabricarea plasticului sau metale).
 • Uităm adesea că lemnul poate fi refolosit în mod natural, fiind un material reciclabil.
 • Un arbore ajuns la maturitate absoarbe anual aproximativ 6 kg de dioxid de carbon. Fiecare tonă de lemn dintr-o pădure absoarbe 1,47 tone de dioxid de carbon și produce 1,07 tone de oxigen.
 • În medie, un copac are nevoie de 100 de ani pentru a atinge o înălțime de 30 de metri.
 • În 60 de ani, un copac transferă aproximativ 2,5 tone de apă din sol în aer.